Moderne Hekserij

Moderne Hekserij

De Hekserij van nu lijkt in geen beeld meer op de verhalen en fantasieën vanuit de christelijke kerk van toen, als zijn er helaas nog wel christelijke mensen die deze verhalen en fantasieën in leven houden. Geen handlangers van de Duivel en geen misdaden tegen de menselijkheid. Tegenwoordige heksen verbinden zich met de natuur en alles wat dit geeft.

Ik neem je mee op de reis van de hekserij van vandaag.

De heksen van tegenwoordig verbinden zich met de natuur en de Seizoen veranderingen die zich met de seizoenen mee brengt de naam heks van de tegenwoordige tijd “de wijze vrouw of man die zich afstemmen op de krachten van de natuur” ( de natuur is heilig) tegenwoordig is hekserij een vorm van spiritualiteit die de natuur vereerd.

Halverwege de 20ste eeuw werd deze vorm van hekserij opgezet met de structuur van de westerse hoog magische rituelen en de kracht van de natuur te aanbidden.

Hierbij worden diverse Goden en Godinnen aanbeden en vereerd magische praktijken van het wijze volk van het platteland.

Mensen die kiezen voor Hekserij omdat zij zich niet aangetrokken voelen tot de grotere religies omdat deze volgens sommige mensen geen directe spiritualiteit bieden.

Sommigen worden tot Hekserij aangetrokken omdat zij “vrouwelijk en seksualiteit zien als heilig” nog een reden voor de aantrekking kracht

dat hekserij spiritualiteit en de liefde van natuur biedt harmonie in plaats van overheersing.

Hekserij is nog maar een van de spirituele paden van de velen magische religies (Paganisme de term Pagan komt van het Latijnse Paganus )

Oorspronkelijk werd deze gebruikt voor diegene die niet het christendom aanbeden of aanduiding van een groep die in een veel oudere religie geloofde.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het Paganisme geassocieerd met het platteland bosgebieden boden een plaats van rust om te mediteren en een met de natuur te zijn deze ervaring kreeg een spirituele dimensie dit was niet alleen iets moois ook had dit een helende werking geïnspireerd door het verleden met een holistische beeld op de wereld.

Gerald Gardner oprichter van Moderne Hekserij wat ook wel Wicca genoemd wordt toen eenmaal de wetten op hekserij en landloperij werden afgeschaft in 1951 bracht

Gerald Gardner zijn heksenreligie naar buiten. De vorm van Moderne Hekserij heeft zijn vorm te danken aan Gerald gebaseerd op een

Godin van de natuur (Gaia) en een gehoornde God (Cernunnos) Gardner stelt dat Hekserij een eeuwenoude voorchristelijke heidense mysterieuze traditie was.

Gardner was geïnteresseerd in magie en was op verschillende momenten in zijn leven betrokken bij het vrijmetselaarsschap, spiritualisme, boeddhisme en andere spirituele praktijken. De Heidense religie richt zich op het idee dat hekserij gecentreerd was rond om vruchtbaarheid de gehoorde God representeer de opwekkende kracht der natuur en wordt als man geplaatst tijdens rituelen tijdens deze rituelen worden er offers gegeven en wordt de gehoornde god de eer bewezen.

De kennis van kruiden volksrituelen en de krachten van de natuur te eren het aanbidden van de Godin (vrouwelijkheid) “de Aarde” (Gaia) en de natuur.

De verering van de natuur de liefde voor de aarde het fysieke lichaam en de natuur in zijn geheel worden gezien als Goddelijk en deel van een groter geheel vele heksen van nu zien hun Religie als de oude Religie van de “oude wijze vrouw of man” moderne heksen spreken van verbondenheid met de natuur die hen spiritueel en mythologische gezien aan een wereldbeeld verbindt. Waar alles samenhangt door verschillende energieën en krachten, velen van hen maken zich sterk voor het beschermen van de natuur

en het milieu. De heksen van nu zoeken een relatie met de natuur en voeren rituelen uit om een plaats te maken waar men zich bewust kan worden

van het grotere samenhangende patroon van het universum.

Pentakel

Mensen zijn onderdeel van de natuur aan elkaar verbonden door de krachten en energievelden tegenwoordig vormen heksen een cirkel

als heilige plaats tussen de werelden, waarin het Goddelijke, gewoonlijk gepersonifieerd door de Godin en de God.

De cirkel wordt altijd getrokken door volgens de kardinale punten van het Noorden, Zuiden, Oosten en Westen.

Elke windrichting heeft bepaalde eigenschappen die in verband staan met de natuurlijke wereld.

De cirkel wordt gewoonlijk ceremonieel geopend in het Oosten omdat deze windrichting het licht representeert

het eerste licht van de ochtend, simpel gezegd waar de Zon opkomt.

Het Zuiden staat voor vuur en energie van de zomer en de zon.

Het Westen staat voor water emotie, rivieren oceanen en de Herfst.

Het Noorden staat voor de Aarde, bergen, valleien en de Winter.

De vijf hoeken van het Pentakel symboliseren de vijf zintuigen van het menselijk lichaam en alle elementen:

aarde, lucht, vuur water en geest, verandering van bewustzijn op het ritme van de natuur.

Hekserij richt de kracht van de geest door middel van natuurlijke objecten en visualisatie technieken.

Ik zal hier kort nog even vertellen over de Sabbats. Of hoe ze ook wel genoemd worden seizoenceremonies.

Deze vormen het wiel van het jaar, vier markeren de schijngestalten van de Zon

(twee Zonnewenden en twee Equinoxen) Vier zijn van oorsprong Keltisch.

Imbolc 1 February

Hier wordt gevierd dat de godin wakker is geworden en het leven heeft gegeven aan de Zon tijdens de Winterzonnewende. Nu gaan de Ooien melk geven, (Imbolc betekend melken) De Godin voed in deze periode haar zoon, zij wordt als brengster van de vruchtbaarheid geëerd.

Ostara (Lente Equinox) 19-22 Maart

In deze periode van het jaar zijn er net zoveel licht als donkere uren, maar het licht krijgt langzaam de overhand Hier is de zon een jonge man en klaar om man te zijn.

Beltane 1 Mei

Keltische vuurfeest wordt in verband gebracht met vruchtbaarheid,

dit is het moment waarop de jonge God paart met de jonge Godin van het land een heilige verbintenis die de vruchten van de aarde voorbrengt.

Litha 19-22 Juni (Zomerzonnewende)

De langste nacht viering, de krachten van het licht is op zijn hoogtepunten, vanaf deze dag zullen de uren van licht gaan afnemen. De zon heeft hier zijn piek bereikt.

Lughnasad 1 Augustes

Het rijp worden van alle gewassen en dat er snel geoogst gaat worden het gras begint langzaam van kleur te veranderen een periode waarin paarden en koeien niet veel meer voeding uit het gras halen. de Herfst is langzaam in aantocht.

Mabon 19-22 September (Herfst Equinox)

Oogstseizoen een periode waarin dag en nacht donker en licht gelijk zijn

Samhain 31 Oktober (halloween)

Voor de Kelten was dit het van het jaar en een nieuw begin van het nieuwe jaar.

Wij kennen deze periode als het vereren en herdenken van onze voor ouders.

Yule 19-22 December (Winterzonnewende)

Wedergeboorte van de Zon, die aangeeft dat de periode van duisternis op hun hoogtepunt zijn en het daglicht beperkt is maar na deze dag worden de dagen weer langer en de zon begint langzaam zijn kracht te krijgen.

Voor meer informatie over de Seizoensfeesten (Sabbats)

drukt u hieronder op de knop

Copeyright by Pagans Noord Holland

Scroll naar top