God en Godin

Godin

De Godin, heeft ontelbare namen en gezichten zij woont in elke hoek van de Aarde,

ze wordt vaak voorgesteld in haar drie levensfases (maagd, moeder en oude wijze)

Als maagd vertegenwoordig zij de onschuld en puurheid, alles wensen zijn nog niet vervuld.

Als moeder verschijnt zij bij Volle Maan en is zij inmiddels bevrucht zwanger beschermer van alle mensen, als oude wijze vrouw omvat zij alles wat wijs is.

Zij is beoefenaar van alle magie.

De donkere kant van de maan belicht ook wel de donkere kant van jezelf

hier kun je zelf wel invullen wat dit kan zijn.

De oude wijze vrouw staat dicht bij dood en wedergeboorte

(zoals alle maanfases rond gaan) toch heeft de Godin nog meer maskers,

die van Krijger, reiziger en minnares.

Zij is in alle vrouwen en alle vrouwen zijn in haar.

Zij begrijpt alle vreugdes en elke pijn alles van het vrouw zijn een lichtpunt in het duister voor elke vrouw die zich zelf nog zoekt, zoekende naar dat zij als vrouw er toe doet en niet minder is dan andere vrouwen en mensen op aarde.

God

De God, wordt vaak geplaatst als de minnaar of de zoon van de godin, de God met zijn krachten, gerechtigheid en bescherming, hij houdt de wacht bij de poort tussen leven en dood. Ook is hij de god van het woud dierlijk instinct en het vee

Veel zien de God als de Griekse Pan of Herne de gehoornde God van de jacht.

De Christenen maakten van het beeld van de God Pan tot de Duivel door zijn gespleten hoeven en hoornen te gebruiken als Satan, in de bijbel staat nergens beschreven dat de Duivel werkelijk zo een uiterlijk heeft.

In sommige Wicca tradities sterft Pan tijdens de Oogsttijd om de Godin te bevruchten Pan wordt dan opnieuw geboren tijdens de Winterzonnewende, wanneer de zon opnieuw wordt geboren.

Anderen beschouwen de tijd van de Godin als de Zomer en de Wintertijd als de God. Andere tradities zien het hele jaar als een lange dans tussen de God en Godin.

Hiernaast zie je een afbeelding van mijn Pan beeld deze staat op mijn Altaar.

De Panfluit is naar deze god vernoemd

Pan kreeg deze toen hij de Nimf Syrinx achterna zat, zij wilde graag maagd blijven en bad tot de Goden terwijl zij Pans adem in haar nek voelde, haar gebed werd verhoord en ze veranderde net op tijd in een rietstengel.

Van deze rietstengel maakte pan toen zijn fluit.

Veel mensen denken dat wij enorm veel Goden kennen, en dit is ook zo enkel veel Goden zijn dezelfde god dragen enkel een andere naam zo hebben dezelfde Goden en Godinnen Noorse, Griekse, Romeinse of Keltische namen,

Hierover zal ik binnenkort nog eens meer gaan vertellen en nog een aantal Goden en Godinnen benoemen waaronder Freya en Odin en hoe deze Noorse Goden voor komen in de oud friezen cultuur waar Odin de naam Wodan droeg.

Onze eigen Nederlandse bodem kent oude heidense tradities die vergeten en verloren zijn gegaan die ik toch graag hier op de website wil laten zien.

Scroll naar top